Kniha 100 let českého sportu 1918–2018 obdržela prestižní literární cenu Miroslava Ivanova

15.05.2019 11:09

V souvislosti s loňským stým výročím české státnosti i českého sportu iniciovala Česká unie sportu významný počin - vznik výpravné a obsahově rozsáhlé knihy s názvem "100 let českého sportu 1918-2018". Nyní se kolektivu autorů této publikace dostalo prestižního ocenění. V rámci 25. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti obdržel jednu z pěti udělovaných cen Miroslava Ivanova. Tu převzali 10. května v průběhu slavnostního vyhlášení ve Velkém sálu Výstaviště zástupce ČUS Ladislav Malý a Karel Hejna, ředitel nakladatelství Olympia, které knihu loni vydalo.

Ceny Miroslava Ivanova uděluje od roku 2001 v pěti kategoriích Klub autorů literatury faktu společně s rodinou spisovatele.

"Tohoto ocenění si nesmírně vážíme, zvláště když v roce stého výročí české státnosti vzniklo mnoho dalších knih z oblasti historie, kultury i společenského života. To, že volba porotců padla právě na sportovní tematiku, je pro nás dokladem toho, že sport představuje nejen obrovský fenomén, ale že se nám podařilo vytvořit skutečně ojedinělé a reprezentativní dílo," uvedl Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Publikace "100 let českého sportu 1918-2018" vyšla nákladem osm tisíc výtisků v nakladatelství Olympia a její slavnostní křest se uskutečnil 15. října loňského roku v pražském Klementinu za účasti předsedy ČUS Miroslava Jansty a dvojice skvělých sportovců - Kateřiny Neumannové a Pavla Nedvěda. V následujících týdnech byl celý náklad vyprodán.

Zcela unikátní publikace nabízí detailní pohled za kulisy českého sportu a představuje svým rozsahem i pojetím soubor informací, které zatím nebyly v takové míře, a tak komplexně v České republice zpracovány. Podrobně mapuje českou sportovní historii i současnost a v období jednotlivých desetiletí připomíná nejdůležitější sportovní události a největší osobnosti. Obsáhlá rubrika Jak šel čas zaznamenává chronologicky stovky nejdůležitější výsledků a statistických informací. Množství ilustračních fotografií zachycuje zlomové okamžiky nejvýznamnějších sportovních akcí i klíčové osobnosti, které se podílely na největších úspěších.

"Kniha vznikala víc než rok a podílel se na ní kolektiv pěti autorů, zkušených sportovních novinářů a publicistů. Kromě širokého shrnutí dostupných faktů obsahuje také mnohé, dosud málo známé informace, příběhy nebo fotografie z časů, kdy se formoval samostatný český sport," řekl Vladimír Zemánek, vedoucí oceněného autorského kolektivu a koordinátor komunikace České unie sportu.


Zástupci České unie sportu a nakladatelství Olympia Ladislav Malý a Karel Hejna převzali na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy prestižní literární cenu Miroslava Ivanova za publikaci 100 let českého sportu 1918-2018.


Převzetí literární ceny Miroslava Ivanova asistovali také sportovní osobnosti - atleti Imrich Bugár a Ludmila Formanová či fotbalista Horst Siegl.

Zdroj: ČUS

Sdílet

Více zde: https: