Jednání nejvyšších sportovních představitelů

23.10.2023 10:34

V pátek 20. října 2023 proběhla pravidelná schůzka předsedy NSA s nejvyššími představiteli střešních sportovních organizací, které se zúčastnil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora, starostka České obce sokolské Hana Moučková a předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl. 

Ondřej Šebek informoval přítomné o aktuální agendě NSA a zejména záměrech pro vypsání výzev na rok 2024. Předmětem diskuze byly také koncepční záležitosti týkající se potírání rizikových jevů ve sportu nebo koordinace činnosti resortních sportovních center. Účastníci jednání ocenili postoj vlády ČR při zachování prostředků rozpočtové kapitoly Národní sportovní agentury na rok 2024, která bude ve stejné výši jako ve stávajícím roce. Zároveň upozornili na nutnost společného hledání dalších finančních zdrojů pro rozvoj a podporu sportu a pohybových aktivit v České republice. Konkrétně byly diskutovány daňové asignace, vznik fondu rozvoje sportu nebo možnosti využití prostředků ze zisku sázkových kanceláří nebo preventivní fondy zdravotních pojišťoven.

Účastníci jednání dále vyjádřili podporu hlubší diskuzi o věcném záměru zákona o sportu, který v České republice chybí. Jiří Kejval informoval přítomné o přípravách účasti našich sportovců na olympijských hrách a Hana Moučková sdělila přítomným detaily spojené s přípravou všesokolského sletu v roce 2024. Všichni účastníci si na jednání potvrdili společný zájem koordinovat postup při získávání prostředků pro sport i zájem pokračovat v pravidelných setkáních v tomto formátu. 

Zdroj: NSA

23_10_20