Žádosti v investičních výzvách a jejich vyhodnocování v roce 2023 pohledem předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka

04.11.2023 09:24

S koncem října byl ukončen příjem investičních dotačních výzev, jaký byl žadatelský zájem?
Zájem byl obrovský, čekali jsme to, ale počet žádostí ve všech třech výzvách nás přesto překvapil. Na jednu stranu velký zájem vnímám pozitivně, počet žádostí potvrzuje také to, že jsou výzvy vypsané správným způsobem. Na stranu druhou mě mrzí, že vím, že velká část žádostí kvůli alokaci na jednotlivé výzvy zůstane neuspokojena. 

 

Můžeme probrat zájem o jednotlivé výzvy?
Určitě ano, začal bych výzvou regionální sportovní infrastruktura – investice pod deset milionů, kde bylo podáno až neuvěřitelných 286 žádostí v celkovém objemu přes 934 milionů korun, čímž je alokovaná částka 105 milionů korun téměř desetkrát překročena.

Další regionální výzvou byly investice nad 10 milionů, ve které evidujeme 178 přijatých žádostí v celkovém objemu 3,3 miliardy korun. Zde budeme pravděpodobně schopni uspokojit žadatele v předpokládaném rozsahu 200 milionů korun.

Největší projekty zahrnuje výzva standardizované infrastruktury, ve které registrujeme 67 podaných žádostí, které by obsahovaly podporu ve výši téměř 2,5 miliardy korun a i zde, je alokace výrazně nižší a to konkrétně 610 milionů korun.

 

Jak budou výzvy nyní vyhodnocovány?
Administrátoři oddělení investičních dotací obratem zahájili proces vyhodnocování žádostí. Vyhodnocování zahrnuje formální kontrolu všech žadatelů, bodové hodnocení  a kontrolu principu 3E, ve kterém se hodnotí efektivita, ekonomika a účelnost. V každé jednotlivé výzvě bude následně stanoveno pořadí uchazečů dle získaných bodů a úspěšní žadatelé budou obratem vyrozuměni.

 

Kdy tedy mohou zájemci o investiční dotace očekávat informaci o rozhodnutí, zda byli úspěšní nebo ne?
Věřím, že u regionálních výzev budeme schopni rozhodnutí zájemcům sdělovat v průběhu prosince. U projektů standardizované infrastruktury se dá předpokládat finalizace vyhodnocení v prvním čtvrtletí roku 2024.

 

Z toho, co říkáte vyplývá, že velká část žadatelů nebude úspěšná. Co byste těmto žadatelům doporučil?
Samozřejmě bychom rádi uspokojili více žadatelů. O výrazném převisu poptávky nad našimi alokacemi budu obratem informovat představitele vlády a ministerstvo financí. Zároveň je třeba říci, že v tak silné konkurenci budou podpořeny pouze opravdu kvalitní a dobře připravené projekty, které mají vysokou fázi připravenosti a je u nich možná a předpokládaná rychlá realizace. Neúspěšným žadatelům bych doporučil, aby pokračovali v projektových přípravách. Je třeba doplnit chybějící bodované položky jako jsou zejména dodavatelské smlouvy nebo stavební a další povolení. Mohu potvrdit, že s ohledem na návrh rozpočtu pro rok 2024 budeme investiční výzvy vypisovat i v roce 2024 a neúspěšní žadatelé z roku 2023 dostanou příležitost opětovně žádat i v následujícím roce.

 

Závěrem bych rád apeloval na žadatele, aby nenechávali podávání žádostí na poslední den či chvíli, snadno se pak může stát, že žádost nestihnou podat včas skrze jednotný dotační portál případně doručit vygenerovanou žádost skrze datovou schránku. Vzhledem k nahrávání velkého objemu dat poté desítky takových žadatelů žádost ke své škodě podat nestihnou.

 

Zdroj: NSA