Sportovci trvají na svém,zvažují trestní oznámení na vládu

15.06.2017 10:55

České sportovní prostředí důrazně trvá na tom, aby dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byly rozděleny podle původních pravidel zveřejněných v únoru letošního roku. Pokud se tak nestane, bude se český sport bránit právní cestou. V reakci na poslední vývoj v kauze sportovních dotací se na tom shodli zástupci sportovních spolků a největších svazů na zasedání Výkonného výboru Českého olympijského výboru.

Kolaps českého sportu především dramaticky ohrožuje sportování mládeže a organizaci soutěží. Bezprostřední dopad má například na Českou obec sokolskou, která sdružuje téměř 160 000 členů. „Vážně hrozí, že se zavřou tělocvičny, odstřihnou nám elektřinu, protože neplatíme, a bude konec,“ řekla starostka ČOS Hana Moučková. Její spolek posílá z dotací více než 80 procent prostředků svým tělocvičným jednotám.

Oštěpař Železný na protest odstoupil z Národní rady pro sport

Z Národní rady pro sport v souvislosti s kauzou vystoupil kromě několika dalších zástupců sportovního prostředí i trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný. „Národní rada pro sport je totiž už nefunkční. Výpadek financování může mít fatální následky pro budoucnost českého sportu. Měl by zvítězit selský rozum nad byrokratickým úřednickým přístupem. Jde zejména o děti a mládež,“ řekl trenér úspěšných českých oštěpařů.

Původně vypsaný klíčový Program V. měl být vyplacen do konce března, což se nestalo. Krizi způsobilo policejní vyšetřování přitom až na začátku května. „Zatčení tří a vyšetřování několika dalších lidí nesmí zničit celý český sport. V tomto případě selhala státní správa a ministerstvo porušuje zákon a pravidla vlády pro podporu sportu,“ upozornil předseda České unie sportu Miroslav Jansta. „MŠMT fatálně selhalo, protože nevyplatilo to, co mělo do konce března vyplatit,“ přidal se místopředseda ČOV a šéf atletů Libor Varhaník.

MŠMT vypsalo počátkem června mimo jiné nový neinvestiční program V., do kterého se některé ze svazů přihlásily z obavy a neznalosti situace. „Panuje zmatek. Některé svazy s malou členskou základnou zažádaly o 70 procent, některé o 100 procent a všechny velké svazy vůbec,“ řekl Kejval. Sportovní prostředí se přesto snaží s MŠMT domluvit, expertní komise jednala v úterý. „Ukázalo se, že dohoda by byla možná,“ řekl Kejval. „Pokud se tak nestane, budeme se bránit všemi právními prostředky,“ dodal Kejval.

(ps, ČOV, SportovníListy.cz)

Sportovci vyzývají premiéra a vládu ČR k urychlenému řešení finanční kri



Více zde: https://sportmost.webnode.cz/news/cesky-sport-trva-na-svem-a-hrozi-trestnim-oznamenim/