Setkání NSA a nejvyšších představitelů střešních organizací sportu v České republice

17.06.2023 10:37

Ve čtvrtek 15. června se uskutečnilo již tradiční setkání nejvyšších představitelů střešních organizací sportu v České republice. Na pracovní snídani v hotelu Stages se s předsedou Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem setkal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl a starostka České obce sokolské Hana Moučková.

 

„Jsem rád, že se nám daří držet tradici společného společných setkávání v rámci kterých si vzájemně sdělujeme aktuality ze sportovního prostředí. Dnešní jednání proběhlo v přátelské, ale pracovní atmosféře, jelikož témat, které sportovní prostředí aktuálně řeší je celá řada. Nejvyšší představitelé střešních sportovních organizací jsem informoval o průběhu vyplácení dotačních výzev a záměry na vypsání zejména investičních výzev v nadcházejícím období. Dalším velmi významným tématem naší schůzky byla situace ohledně účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích. Prioritně jsme neřešili téma olympiády, ale postupné rozvolňování striktního stanoviska některými mezinárodními federacemi, které se může dotknout i účasti juniorských reprezentací v řadě olympijských sportů.

 

Dalším velmi významným bodem našeho jednání bylo téma rozpočtu na rok 2024. Všichni zúčastnění deklarovali obrovské rozhořčení nad návrhem rozpočtové kapitoly Národní sportovní agentury, který byl mediálně prezentován a upozornili mě, že všechny střešní organizace budou k tomuto návrhu zaujímat oficiální velmi striktní postoj. Zástupce střešních organizací jsem ujistil, že i Národní sportovní agentura jedná s nejvyššími představiteli našeho státu o úpravách toho návrhu, který v tuto chvíli není závazným dokumentem a není projednán jak Vládou ČR, tak Poslaneckou sněmovnou.

 

Zástupci střešních organizacích byli dále informováni o principech akčního plánu Národní sportovní agentury, který bude v souladu s novelou zákona o podpoře sportu předložen vládě k řádnému projednání.

 

Starostka České obce sokolské paní Hana Moučková přítomné informovala o přípravách na Všesokolský slet, který se po 6 letech bude v roce 2024 konat v Praze. Všichni přítomní jí vyjádřili podporu v organizaci této významné akce s obrovskou tradicí a naprosto ojedinělým zásahem do pohybové aktivity občanů České republiky, která sice není zaměřena na soutěžní výkon, ale i tak má zcela jistě v českém sportovním prostředí své významné místo a všichni zúčastnění to tak vnímají,“ uvádí předseda NSA Ondřej Šebek.

 

Z pravidelného setkání zástupců střešních organizací byl omluven předseda paralympijského výboru Zbyněk Sýkora, se kterým jsou všichni zúčastnění v průběžném kontaktu a podporuji jeho aktivity v řízení Českého paralympijského výboru, který za poslední rok zaznamenal velmi výrazný posun ve všech oblastech své agendy.

 

3553NjV.jpg

 

článek převzatý z webu NSA: https://agenturasport.cz/etkal-s-predstaviteli-stresnich-sportovnich-organizaci/