Seminář o investičních dotacích NSA

04.05.2023 07:56

Národní sportovní agentura uspořádala seminář o investičních dotacích, který byl určený pro zástupce sportovních svazů, měst, obcí, střešních organizací a státní správy. Důvody pořádání semináře, vize a cíle NSA v oblasti investic do sportovní infrastruktury roce 2023 přibližuje předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

„Rád bych okomentoval náš seminář, který se týkal investičních dotací. I o tento seminář byl velký zájem a účastnilo se ho více než 200 účastníků. Na tomto semináři byli zástupci sportovních svazů doplněni o zástupce municipalit měst a obcí, byli zde i zástupci klubů nebo spolků, které chystají nějakou sportovní infrastrukturu a seznámili jsme je jednak se stavem vyhodnocování výzev, v tuto chvíli za rok 2022, které je zpožděno z objektivního důvodu toho, že vlastně veškerá agenda na konci loňského roku byla spojena s vypořádáním výzvy Provoz a údržba, proto jsme toto vyhodnocování posunuli až do letošního roku a opět byl učiněn veřejný příslib, že do měsíce června budou úspěšní uchazeči informováni o tom, že jim prostředky byly schváleny. Další zásadní informací a věřím, že pozitivní, je, že budou vypsány investiční výzvy v obdobném duchu i pro rok 2023, tzn. pro letošní rok a tyto výzvy budou vypsány během podzimu. Je na ně alokována téměř miliarda korun a chceme v rámci těchto výzev dělat minimum změn, tak aby uchazeči, kteří třeba z nějakého důvodu nebyli úspěšní v letošním roce, mohli tu svoji výzvu dopracovat, nebo předložit podle dříve již prezentovaných principů. Takže jsme seznámili žadatele s tím že, jaké budou parametry, případně o jakých změnách budeme uvažovat, které se budou týkat zejména našeho záměru rozšířit oprávněný okruh žadatelů o dceřiné společnosti nebo obchodní společnosti ve 100procentním vlastnění měst a obcí, k čemuž potřebujeme získat ještě potřebné právní stanoviska. K investičním výzvám patříi problematika materiální podpory sportovních svazů, která zde byla také diskutována, a i tady jsme mohli konstatovat, že nám zbývá vyhodnotitposledních deset žádosti asi ze sedmdesáti přijatých, k tomu abychom v průběhu května mohli výzvu vyhodnotit a vyplatit.

Investice vnímáme jako velmi silné téma, protože sportovní infrastruktura v Česku je nedostatečná jak do počtu sportovních zařízení, tak samozřejmě i do jejich stavu a budeme dále usilovat, aby se nám dařilo navyšovat prostředky, které půjdou do investic  sportovní infrastruktury, a to nejen do sportovní infrastruktury pro vrcholový nebo výkonnostní sport, ale chtěli bychom rozšiřovat naši působnost pro sportoviště, která jsou dostupná široké veřejnosti  a můžou to být třeba i hřiště u škol nebo veřejná hřiště v obcích a musíme i vzhledem ke známým skutečnostem, které se týkají stavu naší populace co se týče kondiční úrovně. Na mysli mám nově zveřejněné informace o zdatnosti dětí, které zveřejnila ČŠI, i s ohledem na potřebu nebo na vyšší věk dožití našich obyvatel a potřebu aktivního způsobu života, chceme apelovat na vládu i ministerstvo financí, aby tyto fakta zohlednily při nastavení rozpočtu NSA na příští rok.

Zdroj: NSA