NSA naplnila poslední část prosincové novely zákona o podpoře sportu

03.07.2023 17:33

Ve středu, dne 28. června 2023, se konalo první zasedání dozorčí komise Národní sportovní agentury (NSA), která úspěšně naplnila poslední část prosincové novely zákona o podpoře sportu. Tato komise, složená ze zástupců Poslanecké sněmovny a Senátu, byla vytvořena s cílem působit jako kontrolní orgán a současně pomáhat předsedovi NSA, Ondřeji Šebkovi, při jednáních s politiky ohledně prosazování zájmů sportovního prostředí.

Podle slov poslance Pavla Klímy (TOP09), který byl zvolen předsedou dozorčí komise, je sport také politikum a Národní sportovní agentura byla úplně oddělena od komunikace s politiky, ačkoli je pověřena definováním sportovní politiky České republiky. Klíma zdůraznil, že hlavním úkolem komise i NSA je obnovit důvěru v rozdělování peněz v českém sportovním prostředí.

“Budeme zajišťovat, aby financování sportu a výzvy nezůstaly v jakémsi vzduchoprázdnu. Chceme také zajistit, že i malé kluby budou mít záruku, že se mohou obracet s problémy týkajícími se provozu či investic na platformu, kterou pro ně představuje dozorčí komise,” uvedl Klíma na tiskové konferenci po prvním zasedání komise.

Klíma rovněž zdůraznil význam kontroly a dozorčí činnosti. S rozpočtem ve výši sedmi miliard korun, kterým agentura letos disponuje, jde o značnou finanční částku. “Přestože bychom si všichni přáli více prostředků pro sport, které si rozhodně zaslouží, musíme se zaměřit na kvalitní kontrolu a dozor, abychom dosáhli tohoto cíle. Transparentní procesy a včasná administrace jsou klíčové pro obnovení důvěry v Národní sportovní agenturu,” uvedl Klíma.

NSA nadále pracuje na různých projektech, mezi nimiž jsou jednotná vizuální identita české sportovní reprezentace, digitalizace rejstříku sportů, aplikace pro identifikaci zakázaných látek v oblasti dopingu a financování sportu prostřednictvím výzev nebo plánu národní obnovy. Představitelé NSA si přejí, aby finance určené pro obnovu mohla čerpat také sportoviště, zejména národní sportovní centra.

Kromě Pavla Klímy v dozorčí komise NSA dále zasedli Andrea Hoffmannová, Jakub Janda, Pavel Klíma, Jan Richter, Arnošt Štěpánek, Jan Sobotka, Tomáš Třetina, Josef Klement, Pavel Karpíšek a Miroslav Adámek.


První zasedání dozorčí komise Národní sportovní agentury.

Zdroj: NSA