Naděje. Škrty snad nebudou, sport by mohl aspoň trochu dýchat

22.09.2023 16:19

Český sport má šanci, že se vyhne katastrofální předpovědi na příští rok a ze státního rozpočtu obdrží aspoň částku 6,9 miliard korun, kterou dostal i letos. Původní plán vlády na příspěvek pro sport byl jen 5,2 miliardy, což vyvolalo značné protesty. „Po různých jednáních s politiky se zdá, že můžeme věřit tomu, že by se v rozpočtu pro sport a pohybové aktivity na příští rok krátit nemělo,“ uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Vypadá to, že k nejhoršímu nedojde. Sportovní prostředí žilo v posledních týdnech v nervozitě, protože originální plány na financování sportu v příštím roce považovalo za likvidační. Teď zřejmě vláda otočila.

„Nebudu zastírat, že v jednáních s premiérem, s ministrem financí a dalšími členy vlády směřujeme k tomu, aby ta číslovka byla – a je to takový náš vyjednávací cíl – co nejbližší číslovce letošního roku, tedy 6,9 miliardy korun,“ uvedl poslanec a člen koaliční skupiny pro sport Karel Haas pro Českou televizi.

„Tato částka je taková minimální, aby sport mohl normálně dýchat. Protože 5,2 miliardy by byly skutečně vražedné,“ řekl pro Českou televizi člen koaliční skupiny pro sport Jan Lacina.

Sportovní funkcionáři tvrdí, že je sport dlouhodobě podfinancovaný, ve srovnání s některými sousedními státy je státní podpora nižší až několikanásobně. Původní návrh vyvolal mimo jiné protestní petici tří největších sportovních spolků – ČUS, Sdružení sportovních svazů a České obce sokolské.

Celý článek si můžete přečíst zde

Zdroj: iSport.cz