Evropská komise začala přijímat žádosti k pilotním projektům a přípravným akcím v oblasti sportu pro rok 2023

01.08.2023 08:08

Pilotní projekty a přípravné akce v oblasti sportu (Pilot projects and Preparatory actions in the field of sport) představují, vedle programu Erasmus+ Sport, významnou variantu pro financování sportu z rozpočtu EU. Tyto projekty jsou navrženy k otestování proveditelnosti nových iniciativ a programů Evropské komise v oblasti sportu. Jedná se o přímé financování z rozpočtu EU, tedy žadatelé předkládají své žádosti o financování přímo Evropské komisi, nikoli národním institucím. Výzva pro rok 2023 je již otevřená a podporuje iniciativy ve dvou kategoriích:

„Sport pro lidi a planetu“ – nový přístup k udržitelnosti prostřednictvím sportu v Evropě

Kategorie Sport pro lidi a planetu cílí na zvýšení povědomí a změny chování pro umožnění a zrychlení environmentální transformace prostřednictvím sportu.  Důležitou součástí této akce je aktivní zapojení občanů EU do udržitelných opatření za využití síly sportu, významných sportovních akcí a dalších nástrojů. 

„Sport pomáhá“ – mimořádné sportovní akce pro mládež

Kategorie Sport pomáhá slouží k vytvoření sportovních programů pro mimořádné akce v kontextu humanitárních krizí s cílem překonat traumata, začlenění do nového prostředí a vytvoření vazeb a integraci do hostitelské komunity a pracovního trhu.

Pro oba typy aktivit platí, že maximální částka podpory jednoho projektu je 400 000 euro. Žádající organizace musí být aktivní v oblasti sportu a do výzvy může podat žádost jednotlivě nebo jako součást konsorcia více žadatelů. Trvání projektu je standardně mezi 12-18 měsíci.

Pro rok 2023 je v rozpočtu na pilotní projekty a přípravné akce dohromady 3,5 milionu euro. Termín pro uzavření přihlášek je 17. října 2023.

Odkaz na výzvy a veškeré další informace naleznete na stránkách Evropské komise zde.

Zdroj: NSA